Prev Next

Otvorili smo EDC s Dell i Intel prezentacijama

31. 10. 2011. otvorili smo Enteprise Demo Centar. Dell i Intel su bili glavni pokrovitelji,...

02 Stu 2011 Novosti iz TecomTradea

Read more

Novi Synology video

Pogledajte novi Synology video! u samo 2:25 ćete shvatiti zašto ne možete živjeti bez Synologija,...

19 Kol 2011 Novosti iz IT svijeta

Read more

Synology značajno unaprijedio mogućnosti

Synology je predstavio cijeli niz novosti u zadnjih par mjeseci. Zanimljivije su svakako bile vezane...

20 Srp 2011 Novosti iz IT svijeta

Read more

Pogledajte Dell laptop u Space Shuttleu!

Odlična panorama koja pokazuje unutrašnjost Space Shuttlea ujedno sadrži i jedan Dell laptop. Možete li...

12 Srp 2011 Novosti iz IT svijeta

Read more

Dell je najzelenija IT firma

Iako to već svi znamo zahvaljujući Dellovoj propagandi, zanimljivo je povremeno uvjeriti se da je...

11 Srp 2011 Novosti iz IT svijeta

Read more

"Pobuna" u Oracleu - rodio se LibreOffice

Odlazak vodećih developera koji su radili na OpenOfficeu unutar firme Oracle, uzrokovao je neočekivan prevrat....

22 Tra 2011 Novosti iz IT svijeta

Read more

Dell najbolji u recikliranju

Dell je dobio najvišu ocjenu među konkurencijom za svoj program recikliranja u 2010. godini. U...

20 Tra 2011 Novosti iz IT svijeta

Read more

Dell dobio nagradu od Newsweeka za okoliš

Newsweek je proglasio Dell "najzelenijom" firmom u SAD u 2010. među 500 tvrtki kojima se...

19 Tra 2011 Novosti iz IT svijeta

Read more

vStart - Dell cloud po principu ključ u ruke

Potpuno rješenje za cloud dolazi iz Della. Firma koja se zadnjih nekoliko godina uključila u...

13 Tra 2011 Novosti iz IT svijeta

Read more
IT usluge

 

Virtualizacija

Virtualizacija je tehnologija koja omogućuje pokretanje više neovisnih operativnih sustava na jednom fizičkom poslužitelju. Ta se tehnologija koristi u svrhu postizanja što veće iskoristivosti fizičkih resursa kako bi se povećala ulaganja u hardware. Tipičan server u svom radu koristi svega 5-15% resursa no većinu storagea, dok se virtualizirani server tipično iskoristi i preko 80%.

Broj virtualnih servera/računala na jednom serveru ovisi o raspoloživim resursima. Virtualizacija je savršeno rješenje za većinu servera, te također ima bitnu ulogu u zelenim IT projektima.

Potrošnja energije je kritičan problem za IT danas. Tu će virtualizacija pomoći u smanjivanju potrebnog prostora, smanjivanju potrošnje energije, no kroz manju potrošnju za rad postiže se i manje grijanje. Na kraju to rezultira s nižim troškovima hlađenja, manjom količinom uređaja za besprekidno napajanje, te eventualno manje pomoćnih agregata.

Konsolidacija poslužitelja putem virtualizacije je dobra ideja za planiranje havarija, budući virtualni serveri mogu biti pohranjeni na zasebnim uređajima za pohranu podataka (storage), a u slučaju otkazivanja pojedinih servera njihove uloge mogu preuzeti drugi severi. Na taj način osigurava se potpuna neprekidnost dostupnosti ili kratkotrajni ispad bez posljedica (ovisno o načinu implementacije).

Cloud

Definicija clouda se dosta razlikuje prema vrsti namjene, pa tako postoje tri vrste clouda. Najjednostavnije objašnjenje bi bilo ako imate dva ili više servera koji međusobno mogu razmjenjivati virtualne servere - imate cloud. Kako se virtualizacija ne odnosi nužno samo na operativne sustave, već se može odnositi i na storage, teoretski možete imati i cloud već samo s jednim serverom. Ukratko, razne resurse, kao što su virtualni serveri ili storage sustavi mogu biti smješteni na različitim uređajima i pokretati se u različitim kombinacijma. Tako naprimjer, virtualni hard disk može biti na mrežnom storageu kojem imaju pristup razni fizički serveri. Ukoliko jedan fizički server zakaže u radu, moguće je ponovno pokrenuti (ili nastaviti) operativni sustav na drugom serveru. Također, planirano gašenje fizičkog servera se može napraviti tako da se prvo napravi tzv. live migracija (migracija uživo), gdje se virtualne okoline prebace na druge servere ali bez prekida u radu.

Osim fizičkih servera, mogu se koristiti i javni cloudovi (npr. Amazon Cloud), pa se dio resursa koristi lokalno, a dio udaljeno. Iz toga slijedi i podjela na privatne, javne i hibridne cloudove, prema dostupnosti i organizaciji.

Kraći ROI, manji TCO

Uštede u virtualizaciji i cloud computingu mogu biti velike, 30-70%. Postoje posebne okolnosti koje znatno olakšavaju backup, planiranje havarija te neovisnost o pojedinom hardwareu. Dodatne uštede se mogu ostvariti korištenjem profesionalnog Open Source softwarea, koji je besplatan.

Firma TecomTrade ima tim certificiranih stručnjaka u rasponu od servisa do IT usluga koji vam stoje na raspolaganju, a pokriva sve ključne tehnologije potrebne za cjelovita rješenja i za male i za velike firme, pokrivajući Dell servere i storage, Synology storage i Red Hat / CentOS operativne sustave te rješenja zasnovana na Linux, Windows i OS X tehnologijama.

Dim lights Embed Embed this video on your site